Ahad, 4 Mei 2014

Cara membuat agar-agar cendol

Assalamualaikum..Hari ini pula Tasha nak tunjukkan satu lagi resepi iaitu Agar-agar cendol.Ramai orang dah buat.Tapi,tak terkenal sangatkan?..Jadi Tasha nak bagi tahu korang macam mana nak buat Agar-agar cendol.Caranya memang sangat mudah.

BAHAN-BAHAN:
  • 37.5g agar-agar
  • 960g gula pasir
  • 1250ml air
  • 750ml pati santan
  • 1 tin susu cair
  • 3 biji telur|dipukul
  • 5 sudu makan cendol
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
  • Masak agar-agar sehingga hancur dan masukkan pasir...Maaf,masukkan gula pasir,susu cair serta pati santan.Masak sehingga larut.
  • Kemudian,masukkan cendol dan telur.Kacau rata.
  • Tuangkan esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
  • Akhir sekali,apabila adunan sudah sebati,tuangkan ke dalam acuan.
  • Sejukkan sebelum potong.
  • Sedia untuk dihidangkan.
agar-agar + cendol
Gambar hiasan




Tiada ulasan:

Catat Ulasan