Khamis, 1 Mei 2014

Cara-cara membuat bebola coklat

Hari ini Mak Tasha ada terbaca satu resipi...Mak Tasha suka coklat..Korang pun mesti suka coklatkan?.Bohong kalau tak suka coklat ye dok??..Dekat-dekat nak puasa dan raya ni  Tasha nak berkongsi resipi cara-cara membuat bebola coklat..

Coklat ni ikut suka korang la nak coklat murah ke mahal...kalau nak lagi sedap guna la coklat mahal..Janji korang puas hati..

Gambar Hiasan













BAHAN A:
  • 125 g mentega 
  • 120 g gula kastor
  • 1/4 sudu teh coklat emalco
BAHAN B:
  • 2 biji telur 
  • 1 sudu teh esen vanilla
BAHAN C:
  • 120 g tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 2 sudu makan serbuk coklat
  • 1 sudu makan susu tepung 
  • 5 sudu makan air
BAHAN D:
  • 100 g coklat masakan 
  • 125 ml susu cair
  • 1 sudu teh tepung jagung 
  • 1 sudu teh mentega cair
CARA MEMBUAT:
  • Pukul bahan A dengan mesin pemutar kek sehingga kembang.
  • Masukkan bahan B perlahan-lahan ke dalam mesin pemutar.
  • Apabila adunan telah cukup kembang dan sebati,masukkan bahan C.Selang-selikan dengan air.Kacau rata.
  • Kemudian masukkan adunan ke dalam acuan bersaiz 7 inci dan bakar pada suhu 180 Darjah Celcius selama 30 hingga 45 minit.
  • Satukan bahan C ke dalam periuk kecuali mentega.Pastikan api tidak terlalu besar.Kacau sentiasa untuk mengelakkan coklat menjadi hangit.
  • Apabila coklat telah cukup pekat,barulah masukkan mentega cair.Sejukkan.
  • Setelah itu,ambil kek coklat yang telah masak dan sejuk.Hancurkan di dalam mangkuk.
  • Masukkan adunan coklat yang dimasak sedikit ke dalam mangkuk kek.Jangan masukkan terlalu banyak untuk mengelakkan ia menjadi terlalu lembik dan sukar di bentuk.
  • Apabila rata,bentukkan adunan bulat-bulat.
  • Sadurkan sekali lagi dengan coklat yang dimasak,letak di dalam cawan kecil dan sejukkan.
Korang try lah yer..selamat mencuba

Tiada ulasan:

Catat Ulasan